zondag 14 februari 2010

Hier ben ik weer!

Hallo!

Hier ben ik nog eens! De voorbije 2 weken waren druk. Elke voormiddag van 9 - 13u, zijn Anaïs en ik naar de Catalaanse les geweest. In het begin begrepen we bijna niets, maar op het einde van de 2de week konden we al wat basiszinnen/woordenschat gebruiken. De leerkracht had soms wat "medelijden" met ons omdat wij geen Spaans spreken en zij geen Engels. Na onze 2 weken hebben we een examen gekregen. Normaal zou het examen starten om 12 u... maar om 12.15 stond onze leerkracht nog M&M's met nootjes uit te delen in de klas. Het was om ons te "relaxen". Als we klaar waren met ons schriftelijk deel mochten we ons mondeling deel gewoon in de klas doen terwijl de rest nog bezig was met zijn examen. Ik denk dat we dit toch niet zouden moeten proberen in België! ;)

Elke dag na onze les Catalaans moesten we de metro (L5) nemen naar het metrostation "Diagonal" om dan over te stappen naar de groene lijn (L3). We stapten telkens af in Passeig de Gracia waar er ook een treinstation is. Alle treinen waren altijd op tijd! Misschien kunnen ze in België hier een voorbeeld aan nemen. Na een half uur op de trein kwamen we aan in Viladecans (een stad naast Barcelona). Daar konden we terug een bus nemen om naar onze stageschool te gaan.

In Spanje zijn de lesuren anders dan in België. Ze beginnen om 9u en stoppen om 17u. Van 13u tot 15u is er middagpauze. We werden goed onthaald en konden meteen observeren en participeren. Onze mentor heet Eva Sisó en is een leerkracht voor het vak Engels. De kinderen krijgen al Engels wanneer ze 4 jaar oud zijn. Toch zijn er grote verschillen merkbaar. De leerlingen kunnen vooral structuurzinnen zeggen, maar kunnen geen echt gesprek starten. bv. Hello, good morning. How are you? I'm fine thanks and you? Anaïs en ik mochten ook al een les geven. Het was een herhalingsles van woordenschat. We gaven samen les op een speelse manier.

De leerlingen zijn veel luidruchtiger dan in België. Ze praten CONSTANT... ook als de leerkracht om stilte vraagt. De leerkrachten zijn hier veel flexibeler. Er is wel een tekort aan leerkrachten in de school. Dit komt volgens een leerkracht door de crisis. Maar de klassen worden niet kleiner. Bv. In het eerste leerjaar zitten er 26 leerlingen. De leerkracht van het 1ste leerjaar is dan ook erg blij als wij komen obsereren en participeren in haar klas.

Vanaf volgende week mogen we ook zelf les geven. Normaal mogen studenten zoals wij hier in Spanje maar les geven na 1 maand observatie! Onze lessen starten ook maandag aan de universiteit. Het zullen drukke en lange dagen worden want we hebben zelfs 2 week per week les tot 21.30.

In onze les Catalaans hebben we ook kennis gemaakt met 3 toffe meisjes. Sara & Camille zijn van Frankrijk-Toulouse en Sarah is van Duitsland-Berlijn. Samen spreken we Engels omdat iedereen elkaar dan kan begrijpen. In de eerste week hebben bij Camille zelfgemaakte pannenkoeken met groenten, kaas en ham gegeten ==> typisch gerecht van Frankrijk. Gisteren zijn we naar een bekende tappasbar geweest. Voor één heerlijk broodje (groot assortiment) betaalden we 1,80 en voor onze cola 2,50. Dit was nog redelijk goedkoop! ;) Voor een cola kan je al rap 5 euro betalen. Ook het nachtleven is duur is Barcelona. Je betaalt hier 15 euro entree en 5 euro voor een cola.

Ik vind het best leuk om in een grote stad te leven: winkels zijn open tot 21u, er is altijd iets te doen, er lopen altijd mensen op straat, met de metro kan je je gemakkelijk verplaatsen, ...

Tot de volgende!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten